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 MEMORANDUM 
 
TO:  Council Member Michael T.  Boylan, Chair, JEA Fact-Finding Workshops 
  
FROM: Margaret M. Sidman, Deputy Legislative Affairs & Managing Deputy  
  
RE: Inquiries from previous meeting 
 
DATE: November 25, 2019 
________________________________________________________________________ 
 
Question 1 
 
Whether the City Council can request and receive non-confidential, non-exempt written 
opinions and guidance of outside special legal counsel hired by other City agencies or 
authorities? 
 
Answer 1 
 
Yes. All engaged outside special legal counsel, while hired for certain City agencies or 
authorities, are ultimately hired in the interests of the City as a whole.  Accordingly, 
when desired, and subject to potential confidentiality and exemptions (depending on the 
circumstances), City Council can request, and receive, written opinions and guidance 
provided by outside special legal counsel.  There are times (for example, during the 
pendency of litigation, during collective bargaining, or other exempt proceedings and 
circumstances), where communication on certain matters may be privileged, exempt or 
confidential. There are usually time periods during which the exemption may be in effect, 
after which time the information is disclosable. However, to the extent that the 
information requested is otherwise disclosable as provided by law, that information may 
be provided to City Council upon request. The same goes for access to the outside special 
legal counsel themselves. To the extent a Council Member desires to have a meeting or 
individual discussion with the applicable attorney regarding a certain subject matter, that 
can be arranged as well. Such requests (for either information, or meeting counsel) can be 
requested and coordinated through the Office of General Counsel and our office can 
assist the inquiring Council Member.  
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Question 2 
 
Whether JEA has the authority to enter into discussions of selling JEA?  
 
Answer 2 
 
Yes. The sale of all or a part of JEA, is a sale of assets. Utilizing a procurement process 
to effectuate a recommendation to JEA’s Board and City Council regarding the potential 
sale of one or more operations of JEA is authorized. Procurement processes are utilized 
by the City and other agencies to convey property and assets, in a variety of contexts. 
 
As previously discussed with Council both during the Special Committee on the Future 
of JEA in 2018, and recently during multiple meetings in 2019, Section 21.04(p) provides 
authority, along with JEA’s plenary authority granted in Section 21.05, for the 
independent ownership, management and operations of all utilities (along with all implied 
and incidental powers). Section 21.04(p) states in pertinent part:  
 

(p) To transfer, sell, finance, lease or otherwise provide services or products, 
or by-products, developed or used by JEA incident to the exercise of the powers 
conferred by this article, including but not limited to, energy performance 
contracting, water, sewer and natural gas (and any other utility service hereafter 
provided by JEA) contracting, power marketing services, the testing and 
maintenance of customer-owned facilities such as transformers, capacitors, 
lighting, HVAC systems, water cooling and heating systems, energy management 
systems, etc.; the temporary leasing of JEA facilities such as oil storage tanks; the 
supply of steam or other thermal energy; the provision of specially conditioned 
power on the premises of customers and the provision of services or products to 
build, transfer, lease, finance, operate or sell cogeneration facilities, small power 
production facilities, specially conditioned power, energy conservation, energy 
efficiency and dispersed generation to other electric utilities both within and 
without the state or to any wholesale or retail customers of JEA, upon such terms 
and conditions as JEA shall by resolution fix and determine; and to transfer, sell, 
finance, lease or otherwise provide services, products or by-products developed or 
used by JEA incident to the exercise of the powers conferred by this article, in the 
delivery of water, wastewater and natural gas services, including but not limited 
to the financing, testing, maintenance and operation of customer owned facilities 
used in water, wastewater and natural gas functions; provided, however, that JEA 
will not enter into any activity pursuant to this section in addition to those 
activities listed herein without first providing written notice of such activities to 
the council auditor no less than 30 days before the commencement of such 
activity. Nothing in this article shall authorize or be construed to authorize JEA 
to transfer any function or operation which comprises more than ten percent of 
the total of the utilities system by sale, lease or otherwise to any other utility, 
public or private without approval of the council; provided, however, that no 
approval by the council shall become effective without subsequent referendum 
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approval of the terms and conditions of the sale. So long as there are outstanding 
any of the city's "Capital Project Revenue Bonds" as originally authorized 
pursuant to Ordinance 97-1054-E, the council may approve only such transfer 
which does not materially adversely affect future receipts of JEA contributions as 
defined therein.   

 
 (emphasis added). 
 
Importantly, no sale can be finalized without City Council approving it, and sending it to 
the voters in a referendum (for voter approval of sale terms and conditions) as the Charter 
provides.  
 
Finally, Section 21.11, Charter (Legislative Authority of Council) authorizes City 
Council to amend or repeal all or a part of the entire JEA Article with a two-thirds vote of 
the membership of Council.   
 
In other words, City Council has the ultimate legislative discretion to change JEA 
provisions in the Charter, or to approve a sale of all or a part of it, for that matter.   
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