OFFICE OF GENERAL COUNSEL
CITY OF JACKSONVILLE

117 WEST DUVAL STREET
SUITE 480

JACKSONVILLE, FL 32202
PHONE: (904) 630-1700

MEMORANDUM

TO: The Honorable Council Member John Crescimbeni

CC: Jody Brooks, Chief Legal Officer, JEA

FROM: Jason Gabriel, General Counsel
Gayle Petrie, Chief Financial Officer, OGC

RE: Section 21.04 of the Charter of JEA; Transfer of Any Function or
Operation Which Comprises More Than 10% of the Total of the Utility
System

DATE: February 20, 2018

In response to the two questions raised in your February 14, 2018 email regarding
JEA, I am pleased to provide the following information.

Question 1: What is the definition of more than 10%?

More than 10% refers to the assets of JEA as listed on its financial statements
($8.70 billion at 9/30/17, less approximately $500 million of cash and investments,
equals approximately $8.2 billion of assets in the utility system at 9/30/17). As a
governmental unit, JEA as an entity could not be sold to a purchaser and, consequently,
one must conclude the reference in Section 21.04 is a reference to assets and not net
worth. The determination would be performed by the JEA Board based on its financial
statement numbers. Accordingly, JEA could currently sell up to approximately $820
million of assets without City Council approval. Geographic area and/or customer base
concepts do not apply in the context of a sale or lease so the concept of a “transfer of any
function or operation” would be a sale or lease of utility assets up to the 10% limit.



Question 2. Does anything in the JEA Charter prevent several installment sales of 10%
or less over time (e.g. quarterly)?

The JEA Charter provides for a 10% basket on asset sales that does not require
City Council approval. Once that basket is utilized (whether through five sales of 2% or
two sales of 5%, or any other combination that equals 10% in the aggregate), any further
sales would require City Council approval.
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